Vánoční večeře je jednou z nejdůležitějších částí vánočních oslav v mnoha kulturách. Zde je několik tipů a receptů na tradiční českou vánoční večeři, stejně jako nápady na mezinárodní vánoční pokrmy.
Tradiční česká vánoční večeře
1. Rybí polévka
-
Ingredience:
- 1 kg rybího masa (kapr, štika)
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 celer
- 2 l vody
- Sůl, pepř, nové koření, bobkový list
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- Mléko nebo smetana na zjemnění
-
Postup:
- Rybí maso, hlavy a odřezky vložte do hrnce s vodou, přidejte očištěnou zeleninu, koření a vařte, dokud není maso měkké.
- Vývar sceďte, zeleninu rozmixujte a vraťte do polévky.
- V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Tu postupně vmíchejte do polévky.
- Na závěr přidejte mléko nebo smetanu na zjemnění.
2. Smažený kapr
-
Ingredience:
- 4 filety z kapra
- Sůl, pepř
- Hladká mouka
- 2 vejce
- Strouhanka
- Olej na smažení
-
Postup:
- Kapra osolte, opepřete a obalte postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
- Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.
3. Bramborový salát
-
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 celer
- 3 vejce natvrdo
- 200 g sterilovaných okurek
- 1 cibule
- 200 g sterilovaného hrášku
- 250 ml majonézy
- Sůl, pepř, hořčice, ocet, cukr
-
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Mrkev, petržel a celer také uvařte a nakrájejte na kostičky.
- Vejce, okurky a cibuli nakrájejte na malé kousky.
- Vše smíchejte, přidejte hrášek, majonézu, sůl, pepř, hořčici, ocet a cukr podle chuti.
- Nechte odležet v lednici.
Mezinárodní vánoční pokrmy
1. Roast turkey (USA)
-
Ingredience:
- 1 celá krůta
- Sůl, pepř, bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)
- Máslo
- Česnek
- Citron
-
Postup:
- Krůtu osolte, opepřete a potřete máslem smíchaným s bylinkami a česnekem.
- Vložte citron a zbylé bylinky do dutiny krůty.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 °C (350 °F) přibližně 3-4 hodiny, dokud není maso měkké a kůže zlatavá.
2. Bûche de Noël (Francie)
-
Ingredience:
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 200 g čokoládové polevy
- 300 ml šlehačky
-
Postup:
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte prosátou mouku s kakaem a jemně promíchejte.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 10 minut.
- Upečený plát těsta srolujte a nechte vychladnout.
- Vyšlehejte šlehačku a naplňte jí roládu. Potřete čokoládovou polevou a ozdobte dle libosti.
3. Panettone (Itálie)
-
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- 3 vejce
- 150 g rozinek
- 100 g kandovaného ovoce
- 1 sáček sušeného droždí
- Sůl, vanilkový extrakt
-
Postup:
- Smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli.
- Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte těsto.
- Těsto nechte kynout, poté zapracujte rozinky a kandované ovoce.
- Formu na panettone vymažte máslem, vložte těsto a nechte znovu kynout.
- Pečte při 180 °C asi 45-50 minut.
Vánoční atmosféra
- Dekorace: Ozdobte stůl svíčkami, adventním věncem a krásným prostíráním.
- Hudba: Pusťte si vánoční hudbu nebo koledy, které vytvoří příjemnou atmosféru.
- Pohoda: Užijte si večeři v klidu a pohodě s rodinou a přáteli, sdílejte příběhy a vzpomínky.
Vánoční večeře by měla být časem radosti a sdílení, kdy se rodina a přátelé setkávají, aby oslavili sváteční období.