Vánoční večeře

Vánoční večeře je jednou z nejdůležitějších částí vánočních oslav v mnoha kulturách. Zde je několik tipů a receptů na tradiční českou vánoční večeři, stejně jako nápady na mezinárodní vánoční pokrmy.

Tradiční česká vánoční večeře

1. Rybí polévka

  • Ingredience:

    • 1 kg rybího masa (kapr, štika)
    • 2 cibule
    • 2 mrkve
    • 2 petržele
    • 1 celer
    • 2 l vody
    • Sůl, pepř, nové koření, bobkový list
    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • Mléko nebo smetana na zjemnění
  • Postup:

    1. Rybí maso, hlavy a odřezky vložte do hrnce s vodou, přidejte očištěnou zeleninu, koření a vařte, dokud není maso měkké.
    2. Vývar sceďte, zeleninu rozmixujte a vraťte do polévky.
    3. V jiném hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Tu postupně vmíchejte do polévky.
    4. Na závěr přidejte mléko nebo smetanu na zjemnění.

2. Smažený kapr

  • Ingredience:

    • 4 filety z kapra
    • Sůl, pepř
    • Hladká mouka
    • 2 vejce
    • Strouhanka
    • Olej na smažení
  • Postup:

    1. Kapra osolte, opepřete a obalte postupně v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
    2. Smažte na rozpáleném oleji dozlatova.

3. Bramborový salát

  • Ingredience:

    • 1 kg brambor
    • 2 mrkve
    • 1 petržel
    • 1 celer
    • 3 vejce natvrdo
    • 200 g sterilovaných okurek
    • 1 cibule
    • 200 g sterilovaného hrášku
    • 250 ml majonézy
    • Sůl, pepř, hořčice, ocet, cukr
  • Postup:

    1. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
    2. Mrkev, petržel a celer také uvařte a nakrájejte na kostičky.
    3. Vejce, okurky a cibuli nakrájejte na malé kousky.
    4. Vše smíchejte, přidejte hrášek, majonézu, sůl, pepř, hořčici, ocet a cukr podle chuti.
    5. Nechte odležet v lednici.

Mezinárodní vánoční pokrmy

1. Roast turkey (USA)

  • Ingredience:

    • 1 celá krůta
    • Sůl, pepř, bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj)
    • Máslo
    • Česnek
    • Citron
  • Postup:

    1. Krůtu osolte, opepřete a potřete máslem smíchaným s bylinkami a česnekem.
    2. Vložte citron a zbylé bylinky do dutiny krůty.
    3. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C (350 °F) přibližně 3-4 hodiny, dokud není maso měkké a kůže zlatavá.

2. Bûche de Noël (Francie)

  • Ingredience:

    • 6 vajec
    • 150 g cukru
    • 150 g hladké mouky
    • 2 lžíce kakaa
    • 200 g čokoládové polevy
    • 300 ml šlehačky
  • Postup:

    1. Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte prosátou mouku s kakaem a jemně promíchejte.
    2. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 10 minut.
    3. Upečený plát těsta srolujte a nechte vychladnout.
    4. Vyšlehejte šlehačku a naplňte jí roládu. Potřete čokoládovou polevou a ozdobte dle libosti.

3. Panettone (Itálie)

  • Ingredience:

    • 500 g hladké mouky
    • 100 g cukru
    • 200 ml mléka
    • 100 g másla
    • 3 vejce
    • 150 g rozinek
    • 100 g kandovaného ovoce
    • 1 sáček sušeného droždí
    • Sůl, vanilkový extrakt
  • Postup:

    1. Smíchejte mouku, cukr, droždí a špetku soli.
    2. Přidejte mléko, rozpuštěné máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte těsto.
    3. Těsto nechte kynout, poté zapracujte rozinky a kandované ovoce.
    4. Formu na panettone vymažte máslem, vložte těsto a nechte znovu kynout.
    5. Pečte při 180 °C asi 45-50 minut.

Vánoční atmosféra

  • Dekorace: Ozdobte stůl svíčkami, adventním věncem a krásným prostíráním.
  • Hudba: Pusťte si vánoční hudbu nebo koledy, které vytvoří příjemnou atmosféru.
  • Pohoda: Užijte si večeři v klidu a pohodě s rodinou a přáteli, sdílejte příběhy a vzpomínky.

Vánoční večeře by měla být časem radosti a sdílení, kdy se rodina a přátelé setkávají, aby oslavili sváteční období.