Úplňky v roce 2025 v České republice: Přehled a data

Úplněk je fascinující astronomický jev, kdy Měsíc osvětlený Sluncem dosáhne své plné fáze. Tento jev má dlouhou historii významu v mnoha kulturách a dodnes je spojován s různými mýty, rituály i vědeckými pozorováními. Pokud vás zajímají úplňky a chcete si je v roce 2025 vychutnat v České republice, přinášíme vám přehled všech úplňků a zajímavých informací o tomto fenoménu.

Jak vzniká úplněk?

Úplněk nastává, když jsou Slunce, Země a Měsíc zarovnány v jedné přímce, přičemž Země se nachází mezi Sluncem a Měsícem. Sluneční světlo, které dopadá na Měsíc, jej osvítí a umožní nám pozorovat jeho plně osvětlenou stranu. Tento jev se obvykle opakuje každý měsíc a je součástí lunárního cyklu, který trvá přibližně 29,5 dne.

Kdy nastanou úplňky v roce 2025?

V roce 2025 nastane celkem 12 úplňků, tedy jeden každý měsíc. Níže najdete přesná data úplňků v roce 2025, abyste si mohli včas naplánovat pozorování tohoto krásného přírodního úkazu.

Datum Den v týdnu Čas (SEČ)
13. leden Pondělí 06:33
12. únor Středa 04:26
14. březen Pátek 19:39
13. duben Neděle 08:11
12. květen Pondělí 00:02
10. červen Úterý 14:46
10. červenec Čtvrtek 03:07
8. srpen Pátek 19:58
7. září Neděle 12:44
6. říjen Pondělí 06:23
5. listopad Středa 23:18
5. prosinec Pátek 18:05

Jak pozorovat úplněk?

Pro pozorování úplňku nepotřebujete žádné speciální vybavení, postačí vám dobrý výhled na noční oblohu. Pokud chcete mít lepší zážitek, doporučuje se najít místo mimo městské osvětlení, například na venkově nebo v horách, kde světelné znečištění nebude tak výrazné.

Tipy na pozorování úplňku:

  • Sledujte předpověď počasí – zatažená obloha může zhatit vaše plány.
  • Vydejte se na místo s dobrým výhledem na horizont, kde Měsíc vychází nebo zapadá.
  • Mějte s sebou dalekohled, pokud chcete prozkoumat detaily povrchu Měsíce.

Magie úplňku a mýty

Úplněk je nejen astronomickým fenoménem, ale také zdrojem mnoha mýtů a pověr. Některé kultury věří, že úplněk má vliv na lidské chování, náladu nebo dokonce zdraví. V astrologii je úplněk považován za období, kdy mohou být emoce zesílené, a je také časem vhodným pro uzavírání starých záležitostí a meditaci.

Astrologický význam úplňků v roce 2025

Astrologie přiřazuje každému úplňku specifický význam na základě toho, v jakém znamení zvěrokruhu se v době úplňku nachází Měsíc. V roce 2025 budou úplňky procházet různými znameními a každé z nich bude ovlivňovat naše životy jiným způsobem.

Například:

  • Úplněk v lednu 2025 bude v Raku, což je období, kdy se zaměřujeme na rodinné vztahy a emoce.
  • Úplněk v květnu 2025, který bude ve znamení Štíra, přináší příležitost k hlubokému sebereflexi a změně.

Často kladené dotazy o úplňcích v roce 2025

1. Kdy bude nejbližší superúplněk v roce 2025? Superúplněk nastává, když je Měsíc ve své nejbližší poloze k Zemi a zároveň je v úplňku. V roce 2025 bude superúplněk 5. listopadu.

2. Mají úplňky vliv na lidské chování? Vědecky nebylo prokázáno, že by úplněk měl přímý vliv na lidské chování, i když mnoho lidí věří, že v tomto období cítí zvýšenou emocionální intenzitu nebo změny nálady.

3. Můžu úplněk pozorovat bez dalekohledu? Ano, úplněk je snadno viditelný pouhým okem. Dalekohled však může zlepšit váš zážitek, protože vám umožní vidět detaily měsíčního povrchu.

4. Kdy nastane úplné zatmění Měsíce v roce 2025? V roce 2025 nebude žádné úplné zatmění Měsíce viditelné z České republiky. Další očekávané zatmění viditelné z tohoto území bude v roce 2028.

5. Má pozorování úplňku zdravotní rizika? Pozorování úplňku nemá žádná zdravotní rizika. Měsíc nevysílá žádné škodlivé záření, takže se můžete bezpečně dívat na úplněk jak dlouho chcete.

Úplňky jsou příležitostí k obdivu přírody a mohou být i momentem ke zklidnění a zamyšlení. Pokud vás zajímá více o fázích Měsíce nebo chcete plánovat své noci pod širým nebem, rok 2025 nabízí mnoho příležitostí k pozorování tohoto krásného jevu.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: