Úplněk v únoru 2025 v České republice: Co byste měli vědět

Úplněk je fascinujícím přírodním jevem, který od pradávna přitahuje pozornost lidí po celém světě. V roce 2025 nás čeká několik zajímavých úplňků a únor není výjimkou. V tomto článku se podíváme na to, kdy přesně únorový úplněk nastane, co ho dělá zvláštním a jaké zajímavosti se k němu vážou. Připravili jsme také odpovědi na nejčastější dotazy týkající se úplňků, abyste měli všechny potřebné informace na jednom místě.

Kdy nastane úplněk v únoru 2025?

Úplněk v únoru 2025 nastane v pátek 14. února 2025. Přesný čas, kdy bude Měsíc v plné fázi, je v 19:17 SEČ (středoevropského času). Tento únorový úplněk bude viditelný nejen v České republice, ale také v dalších částech světa, kde je noc.

Fáze Měsíce v únoru 2025:

  • Novoluní: 28. ledna 2025
  • První čtvrť: 5. února 2025
  • Úplněk: 14. února 2025
  • Poslední čtvrť: 21. února 2025

Proč je úplněk v únoru zajímavý?

Únorový úplněk je často označován jako "Sněžný úplněk" (Snow Moon), což je tradiční název, který pochází z původních amerických kmenů. V zimních měsících, zejména v únoru, byl sníh často hluboký, což ovlivňovalo život lidí i zvířat. Tento název se dodnes používá i v mnoha dalších kulturách.

Další zajímavostí je, že úplněk v únoru 2025 bude probíhat blízko afélium, což je bod na oběžné dráze Země nejdále od Slunce. Měsíc nebude v tuto dobu ovlivněn žádnými významnými astronomickými úkazy, jako je zatmění nebo superúplněk, což však nijak nesnižuje jeho krásu a význam.

Jak sledovat úplněk v České republice?

Pokud plánujete sledovat únorový úplněk, je důležité věnovat pozornost několika faktorům:

  1. Počasí: Jasná obloha je klíčovým faktorem pro sledování úplňku. Oblačnost může zhoršit viditelnost, a proto je dobré sledovat předpověď počasí několik dní předem.

  2. Místo: Pro nejlepší zážitek z pozorování si vyberte místo mimo městská světla, která mohou výrazně snížit viditelnost noční oblohy. Venku na venkově nebo na vrcholcích kopců je obloha tmavší a pohled na Měsíc mnohem jasnější.

  3. Čas: Nejlepší čas na pozorování úplňku je těsně po východu Měsíce, který v únoru 2025 vychází kolem 17:30, nebo během jeho kulminace na obloze kolem 19:17, kdy bude v plné fázi.

Jak úplněk ovlivňuje lidský život?

Úplněk je dlouhodobě spojen s různými pověrami a mýty, které se týkají lidského zdraví, chování a emocí. I když věda nepotvrzuje přímý vliv úplňku na lidskou psychiku či tělesné zdraví, mnoho lidí uvádí, že během úplňku mají horší spánek, cítí se více rozrušení nebo nervózní. Důvodem může být především světlo Měsíce, které je v noci jasnější a může narušit přirozený rytmus spánku.

Zajímavosti o úplňku v únoru 2025

  • Nazývaný "Sněžný úplněk": Tento název odkazuje na tradičně zasněženou krajinu, která je pro únor typická.
  • Viditelnost po celé České republice: Pokud to počasí dovolí, Měsíc bude nádherně viditelný po celé zemi.
  • Astronomický jev: I když se nejedná o superúplněk, únorový úplněk bude významným momentem na obloze.

Nejčastější dotazy (FAQ) k úplňku v únoru 2025

1. Kdy přesně nastane úplněk v únoru 2025?

Úplněk nastane v pátek 14. února 2025 v 19:17 SEČ.

2. Bude únorový úplněk viditelný v České republice?

Ano, únorový úplněk bude viditelný po celé České republice, pokud bude příznivé počasí.

3. Má únorový úplněk nějaký speciální název?

Ano, únorový úplněk se tradičně nazývá Sněžný úplněk (Snow Moon), což odkazuje na časté sněžení v tomto období.

4. Jak nejlépe pozorovat úplněk?

Nejlepším způsobem, jak sledovat úplněk, je vybrat si místo mimo městské osvětlení a sledovat Měsíc při jeho východu nebo v době, kdy je nejvýše na obloze.

5. Ovlivňuje úplněk lidský organismus?

I když vědecké studie nenacházejí přímý vliv úplňku na lidské zdraví, mnoho lidí uvádí změny ve spánku a náladě během této fáze Měsíce.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: