Úplněk duben 2025 v České republice: Kdy a jak jej pozorovat?

Úplněk v dubnu 2025 bude jedním z nejoblíbenějších astronomických úkazů pro pozorování v České republice. V tomto článku se podíváme na to, kdy přesně nastane, jaké zajímavé jevy jsou s ním spojeny a jak jej nejlépe pozorovat. Tento článek je optimalizován pro vyhledávání Google a poskytne vám všechny důležité informace, které potřebujete k přípravě na tento fascinující úkaz.

Kdy nastane úplněk v dubnu 2025?

Úplněk v dubnu 2025 nastane 14. dubna v časných ranních hodinách. Tento konkrétní úplněk bývá často nazýván "Růžový úplněk", což je termín používaný pro úplněk, který se vyskytuje v jarním období, obvykle v dubnu. Název pochází z tradičního spojení s kvetoucími rostlinami, především s růžovými květy floxů, které na jaře rozkvétají v Severní Americe.

Čas a fáze úplňku

  • Úplněk nastane v 6:34 ráno středoevropského času.
  • Měsíc bude v plné fázi viditelný po většinu noci před úplňkem, takže bude ideální jej pozorovat už večer 13. dubna.

Jaké zajímavé jevy jsou spojené s dubnovým úplňkem?

Duben je specifickým obdobím, kdy úplněk může přinést nejen krásný pohled na noční oblohu, ale i další zajímavé jevy:

Superúplněk

V některých letech může být dubnový úplněk také superúplňkem. Superúplněk nastává, když je Měsíc v perigeu, tedy v nejbližším bodě své oběžné dráhy kolem Země. Tento jev způsobuje, že Měsíc vypadá na obloze o něco větší a jasnější než obvykle. V roce 2025 však úplněk nebude superúplňkem, ale i tak nabídne jasný a působivý pohled.

Dubnový úplněk a Velikonoce

V roce 2025 připadá dubnový úplněk krátce po Velikonocích, což je v souladu s tradicí, kdy Velikonoční neděle vždy následuje první neděli po jarním úplňku. Tento úplněk je tedy často považován za důležitý z pohledu náboženských svátků.

Jak nejlépe pozorovat úplněk v dubnu 2025?

Pro pozorování dubnového úplňku není nutné žádné speciální vybavení, ale existuje několik tipů, jak si tento zážitek maximálně užít:

  1. Vyberte si tmavé místo daleko od městského osvětlení – ideální je venkov, kde světelné znečištění nebude rušit.
  2. Sledujte předpověď počasí – oblačné počasí může zcela zakrýt výhled na Měsíc, proto se vyplatí sledovat meteorologické podmínky.
  3. Vezměte si dalekohled – i když Měsíc je dobře viditelný pouhým okem, dalekohled může zvýraznit detaily jeho povrchu, jako jsou krátery a hory.
  4. Fotografování úplňku – pokud máte zájem o fotografování Měsíce, zkuste použít stativ a fotoaparát s dlouhým objektivem. Měsíc je velkým cílem a správné nastavení expozice vám umožní zachytit jeho detaily.

Nejčastější dotazy o dubnovém úplňku v roce 2025

1. Kdy přesně nastane úplněk v dubnu 2025?

Úplněk nastane 14. dubna 2025 v 6:34 ráno středoevropského času. Nejlepší čas k jeho pozorování bude večer 13. dubna, kdy bude Měsíc téměř v úplné fázi.

2. Bude dubnový úplněk 2025 superúplňkem?

Ne, v roce 2025 nebude dubnový úplněk superúplňkem, ale i tak nabídne jasný a impozantní výhled.

3. Jaký význam má "Růžový úplněk"?

Růžový úplněk je tradiční pojmenování dubnového úplňku, které se vztahuje k růžově kvetoucím rostlinám, jako jsou floxy, které rozkvétají na jaře. Nemá nic společného se skutečnou barvou Měsíce.

4. Jak nejlépe pozorovat dubnový úplněk?

Pro pozorování je ideální vybrat si místo daleko od městských světel, kde bude jasná obloha. Dalekohled může zvýraznit detaily na Měsíci, ale je viditelný i bez optických pomůcek.

5. Jak ovlivňuje úplněk Velikonoce?

Velikonoce jsou svátkem, který se slaví po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Dubnový úplněk v roce 2025 následuje krátce po Velikonocích, které jsou určeny právě podle tohoto lunárního cyklu.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: