Blog, Strana 15

Velikonoce historie a současnost

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, který oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Tento svátek je nejen náboženskou událostí, ale také časem plným tradičních zvyků a oslav, které se liší podle regionů a kultur. Tento článek se zaměřuje na původ Velikonoc, jejich historický význam, tradiční zvyky a současné způsoby oslavy.

Obsah

  1. Historie Velikonoc
  2. Křesťanský význam Velikonoc
  3. Tradiční velikonoční zvyky
  4. Současné oslavy Velikonoc
  5. Velikonoce ve světě

1. Historie Velikonoc

Původ a význam

Velikonoce mají kořeny v židovském svátku Pesach, který připomíná osvobození Izraelitů z egyptského otroctví. První křesťané, kteří byli převážně Židé, přizpůsobili tento svátek na oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, který se slaví první neděli po prvním jarním úplňku.

Vývoj oslav

V průběhu staletí se velikonoční oslavy vyvíjely a přijímaly různé formy a zvyky. Některé z nich mají pohanské kořeny a byly přizpůsobeny křesťanským tradicím. Symbolika Velikonoc, jako je vejce a zajíček, pochází z pohanských oslav jara, které oslavovaly plodnost a obnovu života.

2. Křesťanský význam Velikonoc

Svatý týden

Velikonoční oslavy začínají Svatým týdnem, který zahrnuje několik významných dní:

  • Květná neděle: Připomíná vstup Ježíše do Jeruzaléma.
  • Zelený čtvrtek: Připomíná Poslední večeři Páně.
  • Velký pátek: Připomíná ukřižování a smrt Ježíše Krista.
  • Bílá sobota: Den klidu a očekávání zmrtvýchvstání.
  • Velikonoční neděle: Oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Liturgické zvyky

Během Velikonoc jsou kostely zdobeny květinami a liturgické obřady jsou provázeny zpěvem a modlitbami. Věřící se často účastní půlnoční mše na Bílou sobotu, která symbolizuje přechod od smrti k životu.

3. Tradiční velikonoční zvyky

Velikonoční vajíčka

Velikonoční vajíčka jsou jedním z nejrozšířenějších symbolů Velikonoc. Vajíčka jsou symbolem nového života a znovuzrození. V mnoha kulturách jsou vajíčka malována a zdobena různými vzory a barvami.

Velikonoční zajíček

Velikonoční zajíček je další oblíbený symbol, který je spojován s plodností a jarem. V některých zemích děti věří, že zajíček schovává vajíčka, která pak hledají během velikonočního rána.

Koledování a pomlázka

V mnoha evropských zemích, včetně České republiky, je tradičním zvykem koledování a šlehání pomlázkou. Chlapci chodí od domu k domu s pomlázkou a šlehají dívky, aby byly zdravé a plodné. Dívky jim na oplátku dávají malovaná vajíčka nebo sladkosti.

4. Současné oslavy Velikonoc

Rodinné oslavy

Velikonoce jsou často časem rodinných setkání a oslav. Lidé připravují slavnostní obědy, které zahrnují tradiční pokrmy, jako je jehněčí maso, velikonoční beránek, mazance a různé druhy pečiva.

Moderní tradice

V moderní době jsou Velikonoce také spojeny s komerčními aktivitami, jako jsou velikonoční trhy, prodej dekorací a sladkostí. V některých zemích se pořádají velikonoční průvody a různé kulturní akce.

5. Velikonoce ve světě

Evropa

V Evropě jsou velikonoční oslavy různorodé. Například v Itálii jsou Velikonoce velmi náboženským svátkem s bohatými liturgickými obřady, zatímco v Německu jsou populární velikonoční trhy a hledání vajíček.

Amerika

V Severní Americe jsou Velikonoce oslavovány především hledáním vajíček a rodinnými obědy. V Latinské Americe jsou oslavy často spojeny s procesími a náboženskými rituály.

Asie

V Asii, kde je křesťanství menšinovým náboženstvím, jsou Velikonoce slaveny hlavně v křesťanských komunitách. V některých zemích, jako jsou Filipíny, jsou Velikonoce velmi důležitým náboženským svátkem s bohatými tradicemi.

Velikonoce jsou svátkem s hlubokými historickými a náboženskými kořeny, které se vyvíjely po staletí. Ať už je slavíte kdekoli na světě, Velikonoce přinášejí radost, naději a připomínku nového života. Tento svátek nabízí příležitost k rodinným setkáním, oslavám a udržování tradičních zvyků.

 
Homeopatika na panickou úzkost

Homeopatika jsou oblíbeným alternativním přístupem k léčbě různých problémů, včetně psychických stavů jako je panická úzkost. Některé z běžně používaných homeopatických léků na panickou úzkost zahrnují:

  1. Aconitum Napellus - Obvykle se používá v případech náhlé paniky a intenzivního strachu, zejména po traumatické události.

  2. Argentum Nitricum - Tento lék se často předepisuje lidem, kteří trpí anticipační úzkostí a mají sklony k obsesi a iracionálním obavám, často před důležitými událostmi nebo vystoupeními.

  3. Arsenicum Album - Používá se u osob, které trpí úzkostí, obavami z nemocí, perfekcionismem a neklidem, což je často doprovázeno neklidným spánkem.

  4. Gelsemium - Tento lék se doporučuje lidem, kteří zažívají třes, slabost a předem pociťovanou úzkost a obavy z nadcházejících událostí.

  5. Pulsatilla - Vhodný pro lidi, kteří cítí úzkost, bývají emocionálně labilní, potřebují podporu a útěchu, a u kterých se úzkost zlepšuje na čerstvém vzduchu.

  6. Kali Phosphoricum - Tento lék se používá při stavech vyčerpání a nervové slabosti spojené s úzkostí a panikou.

Je důležité si uvědomit, že homeopatie je individuální léčba, což znamená, že lék, který je účinný pro jednoho člověka, nemusí být účinný pro jiného. Nejlepší je konzultovat zkušeného homeopata, který vám může doporučit léčbu na základě vašich specifických symptomů a celkového zdravotního stavu.

Mějte také na paměti, že při vážných psychických stavech, jako je panická úzkost, je důležité hledat pomoc u odborníka na duševní zdraví, jako je psycholog nebo psychiatr, kteří mohou poskytnout komplexní péči a podporu.

Aromaterapie otázky a odpovědi

Aromaterapie je holistická léčebná metoda, která využívá esenciální oleje extrahované z rostlin k podpoře fyzického, emocionálního a duchovního zdraví. Tato praxe má kořeny v různých starověkých kulturách a v současnosti je široce využívána jako doplňková terapie. Esenciální oleje mohou být inhalovány, aplikovány na kůži nebo použity v masáži k dosažení terapeutických účinků.

Historie a původ aromaterapie

Aromaterapie má dlouhou historii, sahající tisíce let do minulosti. Starověké civilizace jako Egypt, Čína a Indie využívaly aromatické rostliny a oleje k léčbě a rituálům. Termín "aromaterapie" byl poprvé použit francouzským chemikem René-Maurice Gattefosséem v roce 1937, který objevil léčivé vlastnosti esenciálních olejů náhodou při léčbě popáleniny. Od té doby se aromaterapie vyvinula v uznávanou léčebnou metodu s širokým spektrem aplikací.

Principy aromaterapie

Aromaterapie je založena na několika klíčových principech:

  • Esenciální oleje: Koncentrované extrakty z rostlin, které obsahují léčivé vlastnosti rostlin.
  • Holistický přístup: Aromaterapie se zaměřuje na celkové zdraví jedince, včetně fyzického, emocionálního a duchovního stavu.
  • Sebeuzdravovací schopnosti: Podpora přirozených schopností těla se uzdravit prostřednictvím stimulace čichových receptorů a aplikace na kůži.

Jak aromaterapie funguje

Aromaterapie funguje prostřednictvím inhalace nebo aplikace esenciálních olejů na kůži. Inhalace esenciálních olejů stimuluje čichové receptory v nose, které posílají signály do limbického systému mozku, který je zodpovědný za emoce a paměť. Aplikace na kůži umožňuje absorpci olejů do krevního oběhu, což může mít lokální i celkové terapeutické účinky.

Výhody aromaterapie

Aromaterapie nabízí řadu výhod:

  • Snížení stresu a úzkosti: Esenciální oleje jako levandule, bergamot a ylang-ylang mohou pomoci uvolnit napětí a zlepšit náladu.
  • Podpora spánku: Esenciální oleje jako levandule a heřmánek jsou známé svými uklidňujícími účinky a mohou zlepšit kvalitu spánku.
  • Zlepšení imunitního systému: Oleje jako tea tree, eukalyptus a citron mohou pomoci posílit imunitní systém a bojovat proti infekcím.
  • Úleva od bolesti: Esenciální oleje jako máta peprná a rozmarýn mohou zmírnit bolesti hlavy, svalů a kloubů.

Vědecký pohled na aromaterapii

Vědecké studie o aromaterapii poskytují smíšené výsledky, ale existuje rostoucí množství důkazů podporujících její účinnost při snižování stresu, úzkosti a zlepšování kvality života. Například studie naznačují, že inhalace levandulového oleje může snížit úzkost u pacientů před chirurgickým zákrokem. I když vědecký výzkum pokračuje, mnoho lidí nachází subjektivní úlevu a zlepšení zdravotního stavu při používání aromaterapie.

Jak probíhá sezení aromaterapie

Sezení aromaterapie může probíhat různými způsoby v závislosti na potřebách jednotlivce. Může zahrnovat inhalaci esenciálních olejů pomocí difuzéru, aplikaci olejů na kůži během masáže nebo přidání olejů do koupele. Terapeut obvykle začne konzultací, aby pochopil zdravotní stav a cíle pacienta, a poté doporučí vhodné esenciální oleje a metody aplikace.

Jak začít s aromaterapií

Pokud máte zájem o aromaterapii, můžete začít tím, že si pořídíte několik základních esenciálních olejů a difuzér. Doporučuje se konzultovat s kvalifikovaným aromaterapeutem, který vám může poradit ohledně bezpečného a účinného používání esenciálních olejů. Důležité je také věnovat pozornost kvalitě olejů a vybírat produkty od důvěryhodných výrobců.

Aromaterapie je starodávná a účinná metoda, která může nabídnout širokou škálu výhod pro fyzické, emocionální a duchovní zdraví. Ať už hledáte úlevu od stresu, podporu spánku nebo zlepšení celkového zdraví, aromaterapie může být užitečným doplňkem k vašemu zdravotnímu režimu.

Jak zabalit kufr na letiště?

Balit kufr na letiště může být výzvou, zejména pokud se snažíte zabalit efektivně a dodržet všechny předpisy leteckých společností. Zde je několik praktických tipů, které vám pomohou zabalit kufr co nejlépe:

1. Příprava

  • Zkontrolujte Předpisy: Před balením si ověřte pravidla vaší letecké společnosti pro velikost a hmotnost zavazadel, jak pro příruční, tak pro odbavené zavazadlo.
  • Seznam: Vytvořte si seznam věcí, které budete potřebovat, abyste na nic nezapomněli a nezabalili příliš mnoho nepotřebných věcí.

2. Výběr Zavazadla

  • Příruční Zavazadlo: Vyberte si lehké, ale odolné zavazadlo, které splňuje rozměrové požadavky letecké společnosti.
  • Odbavené Zavazadlo: Zvolte kufr, který je dostatečně prostorný a má pevnou konstrukci. Pevné kufry lépe chrání obsah před poškozením.

3. Organizace a Balení

  • Vrstvení: Na dno kufru položte těžší předměty, jako jsou boty a knihy. Oblečení složte nebo srolujte a umístěte je navrch. Rolování oblečení může ušetřit místo a snížit pomačkání.
  • Kompresní Pytle: Použijte kompresní pytle na oblečení, aby se zmenšil jejich objem a ušetřilo místo.
  • Boty: Vložte boty do plastových sáčků, aby neznečistily ostatní věci. Boty můžete vyplnit ponožkami nebo malými předměty, abyste využili každý prostor.
  • Tekutiny: Všechny tekutiny v příručním zavazadle musí být v nádobkách do 100 ml a umístěné v průhledném uzavíratelném sáčku. Do odbaveného zavazadla můžete zabalit větší nádoby, ale dobře je zabalte, aby nevytekly.
  • Elektronika: Elektroniku a cenné věci si vezměte do příručního zavazadla. Pro snadný přístup na bezpečnostní kontrole mějte elektroniku na vrchu.

4. Bezpečnostní Opatření

  • Zámek: Použijte TSA schválený zámek na odbavené zavazadlo. TSA (Transportation Security Administration) zámky umožňují bezpečnostním kontrolám otevřít zavazadlo bez poškození zámku.
  • Označení: Označte zavazadlo svým jménem a kontaktními údaji. Přidejte také nějaký osobitý znak, který vám pomůže zavazadlo snadno rozpoznat na pásu.
  • Dokumenty: Důležité dokumenty, jako jsou pas, letenky, pojištění a peníze, mějte vždy u sebe v příručním zavazadle nebo tašce.

5. Oblečení a Příslušenství

  • Oblečení: Vyberte oblečení, které lze snadno kombinovat a vrstvit. Snažte se zabalit univerzální kousky, které se hodí pro různé příležitosti.
  • Doplňky: Nezapomeňte na doplňky, jako jsou sluneční brýle, čepice, šála a další drobnosti, které mohou být užitečné.

6. Zdraví a Hygiena

  • Léky: Pokud berete pravidelně léky, mějte je u sebe v příručním zavazadle spolu s předpisem pro případ, že budete muset léky doložit.
  • Hygienické Potřeby: Zabalte si základní hygienické potřeby do průhledného uzavíratelného sáčku. To usnadní jejich kontrolu na letišti.

7. Zábava a Pohodlí

  • Zábava: Vezměte si knihy, časopisy, sluchátka nebo elektronická zařízení pro zábavu během letu.
  • Komfort: Nezapomeňte na polštářek na krk, deku a masku na spaní, pokud máte dlouhý let.

Efektivní balení na letiště vyžaduje plánování a organizaci. Dodržujte pravidla pro velikost a hmotnost zavazadel, pečlivě vybírejte, co si vezmete s sebou, a využívejte kompresní pytle a obaly, aby se vše vešlo do kufru. Nezapomeňte na bezpečnostní opatření a mějte důležité dokumenty a cennosti vždy u sebe. Tímto způsobem budete připraveni na hladkou a bezproblémovou cestu.

Homeopatika na klouby

Homeopatika jsou alternativní léčebná metoda, která používá velmi malé dávky přírodních látek k léčení různých onemocnění. Pokud jde o klouby, některé z běžně používaných homeopatických léků zahrnují:

  1. Rhus Toxicodendron - Používá se při bolestech kloubů, které se zlepšují pohybem a zhoršují se v klidu.

  2. Bryonia - Doporučuje se při bolestech kloubů, které se zhoršují pohybem a zlepšují se klidem.

  3. Arnica Montana - Často se používá na zranění a bolesti kloubů, obzvlášť pokud jsou klouby citlivé na dotek.

  4. Calcarea Fluorica - Může být užitečná při dlouhodobých problémech s klouby a šlachami, zejména pokud je přítomna ztuhlost.

  5. Ruta Graveolens - Používá se na bolesti, které se zhoršují pohybem a zejména po chronických zraněních nebo namáhání.

Je důležité si uvědomit, že účinnost homeopatik je stále předmětem debat a vědeckého zkoumání. Vždy je dobré konzultovat léčbu s odborníkem na homeopatii nebo lékařem. Pokud máte vážné problémy s klouby, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Co si představit pod pojmem drahý kámen?

Drahé kameny, nazývané také drahokamy, jsou odrůdy určitých minerálů a hornin, které jsou velmi vzácné, cenné, průhledné, homogenní a čisté přírodní kameny. Co odlišuje drahé kameny od běžných minerálů?

Jak poznat drahý kámen?

Vlastnosti, které drahý kámen charakterizují, jsou intenzivní lesk, efektní barva nebo její úplná absence, vysoká tvrdost a odolnost. Drahý kámen má tvrdost více než 7 na Mohsově stupnici, která má 10 stupňů a čím blíže k 10, tím je materiál tvrdší a dražší. Nejtvrdším drahokamem na Mohsově stupnici je diamant s tvrdostí 10. Dalšími drahokamy s tvrdostí větší než 7 jsou korundy, mezi jejichž vzácné odrůdy patří safír a rubín, stejně jako další o něco méně tvrdý topaz a křemen.drahy kamen diamant

Kameny, které mají nižší tvrdost a nejsou tak odolné a trvanlivé, se nazývají polodrahokamy – patří sem malachit, achát nebo jaspis. Všechny výše zmíněné minerály patří do skupiny přírodních kamenů. Ve špercích se používají i jiné kameny – syntetické nebo získané v laboratoři.

Například křemen je nejrozšířenějším minerálem v zemské kůře – celých 12 % jeho složení zaujímá tento drahý kámen. Jeho velká ložiska se nacházejí na Madagaskaru, v Brazílii a ve Spojených státech. Na Mohsově stupnici je křemen před diamantem, korundem a topazem. Nejčastěji používané odrůdy křemene používané ve šperkařství jsou: horský křišťál, ametyst, citrín, jaspis, tygří oko, onyx a opál. Hodnota kamenů vzhledem k jejich jedinečnému vzhledu a vlastnostem se liší. Nejdražší a velmi vzácné jsou opálové odrůdy. Hodnota kamenů závisí také na jejich velikosti, atraktivitě barvy a barevného vzoru a hře barev - tzv. opalescence. Mezi levnějšími šperky můžete najít syntetické odrůdy tohoto drahokamu.

Naproti tomu diamant je alotrop uhlíku a jeho název pochází z řeckého slova adamas, což znamená „nepřemožitelný“, „nezničitelný“ a je nejtvrdším minerálem a známou látkou na Zemi. Diamant má následující fyzikální vlastnosti: dobrou tepelnou vodivost, je izolantem, je obtížně tavitelný a odolný vůči kyselinám a zásadám. Vyskytuje se v primárních a sekundárních ložiskách - např. perodit a aluviální ložiska. Vyskytuje se mimo jiné v Indii, Kanadě, Rusku, Rakousku, Brazílii a Sieře Leone.

Seznamte se s historií drahých kamenů

Krása minerálů a hornin fascinovala lidi od pradávna. Indičtí archeologové tvrdí, že v dnešní Indii a Barmě nosili kamenné ozdoby muži i ženy již před 10 000 lety. Drahokamy byly obzvláště oblíbené a také ozdoby z různých druhů chalcedonu a nefritu. Diamanty se objevily 3000 let před Kristem, smaragdy 2000 let a rubíny a safíry 600 let před narozením Krista. Safíry se brzy po jejich objevení staly nejoceňovanějšími drahokamy.

Symbol citů a léčivý prostředek

Kameny byly nejdříve používány jako nástroje a surovina pro každodenní předměty, poté jako ozdoby, talismany a předměty uctívání. V primitivních kulturách na všech kontinentech byly symbolem lidských citů, přesvědčení a také běžně používané jako léčivý prostředek. Byli nepostradatelným atributem moci a tajné magie. Tato použití drahokamů přetrvala až do současnosti.

 Víra v magický vliv kamenů byla a někdy ještě je velmi mocná. Ve spojení s tehdejší medicínou to byl nenahraditelný prvek každodenního života. Staří Číňané vyvinuli až 2 935 receptů na léky s použitím různých drahých a okrasných kamenů. V seznamu léků Dioscorida, lékaře Nera, bylo 76 takových léků. V Lékárenském muzeu v Krakově najdete předpis doporučující užívání léku, jehož přísadami jsou perly, smaragdy, safíry a zlato. Jeho autorem byl Mikuláš Koperník, v tehdejší Evropě známý jako lékař a lékárník. Není však jasné, kdo si v té době mohl dovolit používat tento druh léků.

Drahé kameny byly vždy spojeny s náboženstvím a vírou. Chrámy Inků byly údajně nevyčerpatelným zdrojem nádherných smaragdů, tyrkysů a zlata. Dodnes se neví, kde se doly těchto kamenů nacházely. Mnoho z nejlepších diamantů, safírů a rubínů v britské korunní pokladnici pochází z indických chrámů. Také ve Starém zákoně se setkáváme s popisy kamenů zdobících chrám v Jeruzalémě.

Jak sbírat drahé kameny v terénu?

Pátrání po minerálech bychom měli začít pečlivým prostudováním mapy oblasti (turistické, topografické, geologické mapy, Google Earth), kde hodláme exempláře sbírat, a prostudováním dostupné literatury (geologické průvodce, články ve vědeckých časopisech – často dostupné online).

Naši pozornost v terénu by měly upoutat různé přírodní expozice (srázy, skály, atd.) i umělé (lomy, štěrkovny, odvodňovací příkopy, svahy silnic atd.). Nejlepší je proniknout do aktivních lomů a dolů, kde máme velkou šanci najít dobré exempláře. Pamatujte však, že před vstupem do oblasti lomu nebo dolu musíte ke vstupu získat povolení od vedení. Staré a uzavřené lomy jsou také místem bohatých nálezů, zde nás však čeká více práce při lámání bloků.jak sbirat mineraly

Potěžební haldy lze zhruba rozdělit na haldy uhelných dolů, kde snadno najdeme vzorky různých sedimentárních hornin a otisky karbonských rostlin, a doly kovových rud a dalších surovin (magnezit, baryt, fluorit). Nejčastěji v nich najdeme oblíbené rudní minerály (např. pyrit, chalkopyrit, galenit, sfalerit, markazit, arsenopyrit, magnetit, hematit), doprovodné minerály rudních žil (křemen, baryt, kalcit, fluorit) a zvětrávající minerály (např. malachit, azurit, chryzokol, limonit, goethit).

Co potřebuji ke sběru drahých kamenů v terénu?

Pokud se rozhodnete, že chcete sbírat sami, pořiďte si základní vybavení – i když pro začátek nemusíte investovat do drahých nástrojů. Skvělá sada nářadí pro začátečníky by měla obsahovat ochranné brýle, lopatu s krátkou násadou, dobré skalní kladivo nebo geologické trsátko, paličku, dláto, kbelík, pracovní rukavice a pár pevných bot – to vše lze sehnat nanejvýš železářství nebo místní nástrojárně. Nedělejte si starosti s pokročilým vybavením – vždy můžete do své sady nástrojů přidávat sofistikovanější předměty, jak se vaše sbírka exemplářů rozrůstá a zdokonalovat svou sběratelskou techniku. 

S pomocí drahých kamenů si vrátíte životní víru

Věřit v sebe sama a věřit v život je něco jiného než sebedůvěra. Zatímco sebedůvěra je dovednost, kterou se lze naučit a posílit komunikačními dovednostmi, víra v sebe sama jde mnohem hlouběji. V konečném důsledku je důvěra vnějším vyjádřením vnitřního stavu. Vnitřní stav? Věřit v sebe sama. Když věříte v sebe, změní to způsob, jakým komunikujete s ostatními, i to, co od života očekáváte. Existuje celá řada drahých kamenů, které vám pomohou navrátit ztracenou životní víru nebo ji posílit.chalcedon

Když se budete řídit svou intuicí a vyberete si ty správné krystaly pro posílení životní víry, povedete plnohodnotnější život. Tyto mocné drahokamy vám pomohou realizovat vaše božské poslání a pochopit váš životní účel, abyste jej mohli následovat. Zažijete pocit klidu a naplnění, díky kterému se budete cítit sebejistě a budete vyzařovat radost.

Karneol - Kámen kreativity a vytrvalosti dělá z tohoto klenotu nejlepší volbu, pokud jde o akci. Říká se, že aktivuje vaše první tři čakry (kořenovou, sakrální a solar plexus), tento kámen vám pomůže vybudovat váš základ, který je nezbytný pro budování sebedůvěry, uvolnění pochybností o sobě a překonání nízkého sebevědomí a také pro životní víru. Tento oranžovo-červený kámen je nutností pro ty, kteří potřebují postrčit, aby začali ve svém životě jednat.

Čirý křišťál - Čirý křemen je další oblíbený křišťál a další krásný kámen. Čirý křišťál údajně zpevňuje všechny kameny kolem něj, ale sám o sobě má údajně také léčivé vlastnosti. Vezměte si tento krystal, abyste se více spojili se svou intuicí, skvělé spojení nejen pro sebedůvěru, ale také pro víru v sebe sama i víru v život.

Modrý chalcedon - Modrý chalcedon je klidnější emocionální tělo a je zde, aby pomohl sdělit své nejpravdivější myšlenky a nápady. To podporuje hlubší diskuse s těmi, které milujete, což nejen posílí vaše vztahy, ale také pomůže „probudit“ jejich emocionální stránku. Když člověk začne přemýšlet a začne svou cestu s modrým chalcedonem, musí nejprve pracovat na vyčištění své mysli a dovolit svému srdci promluvit.