Který kámen je nejdražší?

Drahokamy od pradávna fascinují lidstvo svou krásou a vzácností. Každý drahokam je unikátní a jeho hodnota se odvíjí od několika faktorů, jako je barva, čistota, velikost a vzácnost. Některé drahokamy dosahují astronomických cen a jsou považovány za skutečné poklady. Který z nich je ale nejdražší? Pojďme se podívat na některé z nejvzácnějších a nejdražších kamenů světa.

Nejdražší drahokamy světa

Modrý diamant

Modré diamanty jsou jedněmi z nejvzácnějších a nejdražších drahokamů na světě. Jejich intenzivní modrá barva je způsobena přítomností bóru v jejich struktuře. Nejznámějším modrým diamantem je bezesporu „Hope Diamond“, který má bohatou historii a je vystaven v Smithsonianově muzeu ve Washingtonu D.C. Cena modrých diamantů může dosahovat až několik milionů dolarů za karát, což je činí jedněmi z nejdražších drahokamů na trhu.

Červený diamant

Červené diamanty jsou extrémně vzácné a jejich cena se může vyšplhat až na několik milionů dolarů za karát. Přírodní červené diamanty jsou tak vzácné, že většina z nich má jen velmi malé rozměry. Jejich barva je výsledkem jedinečných deformací v krystalové mřížce. Červené diamanty se často prodávají na aukcích za rekordní ceny a jsou považovány za jedny z nejcennějších drahokamů na světě.

Pink Star Diamond - Růžová hvězda

Pink Star Diamond, který váží neuvěřitelných 59,60 karátů, je největším známým růžovým diamantem. V roce 2017 byl prodán za 71,2 milionu dolarů na aukci v Hong Kongu, což z něj činí nejdražší diamant, který byl kdy prodán. Růžové diamanty jsou oblíbené pro svou krásnou a jemnou barvu, která je činí velmi žádanými.

Jadeit

Jadeit je vzácná forma jade, která je velmi ceněná v čínské kultuře. Nejvyšší kvalita jadeitu, známá jako „imperial jade“, má intenzivní smaragdově zelenou barvu a vysokou průhlednost. Jadeitové šperky a umělecká díla mohou dosahovat cen až několika milionů dolarů, což z jadeitu činí jeden z nejdražších drahokamů na světě.

Taaffeit

Taaffeite je extrémně vzácný drahokam, který byl objeven až ve 20. století. Jeho barva se pohybuje od levandulové po červenofialovou a je často zaměňován za spinel. Taaffeite je jedním z nejvzácnějších minerálů na světě a jeho cena může dosahovat až 35 000 dolarů za karát.

Musgravit

Musgravite je dalším velmi vzácným drahokamem, který byl poprvé objeven v Austrálii. Jeho barva se pohybuje od šedé po fialovou a je známý svou vysokou tvrdostí a brilancí. Musgravite je jedním z nejdražších drahokamů na světě, s cenou až 35 000 dolarů za karát.

Co ovlivňuje cenu drahokamů?

Cena drahokamů je ovlivněna několika faktory:

  1. Vzácnost: Čím je kámen vzácnější, tím vyšší je jeho cena.
  2. Barva: Intenzita a čistota barvy mohou výrazně ovlivnit hodnotu drahokamu.
  3. Čistota: Drahokamy s minimem inkluzí a jiných nedokonalostí jsou ceněny více.
  4. Velikost: Větší kameny jsou obecně cennější, i když ostatní faktory hrají také roli.
  5. Brus: Kvalita brusu může ovlivnit brilanci a celkový vzhled kamene.

Vybrat nejdražší drahokam světa není jednoduché, protože každý kámen je unikátní a jeho cena může kolísat v závislosti na mnoha faktorech. Modré a červené diamanty, růžový diamant Pink Star, jadeit, taaffeite a musgravite patří mezi nejdražší a nejvzácnější drahokamy světa. Pokud jste milovníky drahokamů, investice do některého z těchto kamenů může být nejen krásná, ale i velmi cenná.

Diskuse (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: