Jak poznat pravý larimar: Průvodce pro kupující

larimar-naramekLarimar je vzácný modrý drahokam, který se nachází pouze v Dominikánské republice. Tento kámen je velmi ceněn pro svou jedinečnou barvu a vzory, které připomínají vlny Karibského moře. Vzhledem k jeho vzácnosti a kráse je důležité umět rozpoznat pravý larimar od falzifikátů. V tomto článku vám poskytneme několik užitečných tipů, jak poznat pravý larimar.

Barva a vzory

Pravý larimar má specifickou modrou barvu, která se pohybuje od světle modré až po tmavě modrou. Jeho barva je často nerovnoměrná a obsahuje bílé nebo světle modré mramorové vzory. Falzifikáty často nemají tuto přirozenou variaci v barvě a vzorech a mohou být příliš jednotné nebo intenzivně modré.

Tipy:
  • Hledejte nerovnoměrné mramorové vzory.
  • Barva by měla mít různé odstíny modré, nikoli jednolitý tón.

Textura a průhlednost

Larimar je neprůhledný nebo poloprůhledný kámen s hedvábným leskem. Jeho povrch může být hladký nebo lehce drsný, v závislosti na způsobu zpracování. Umělé larimary mohou mít skleněný nebo plastový vzhled a často jsou příliš průhledné.

Tipy:
  • Podívejte se na hedvábný lesk.
  • Kámen by měl být neprůhledný nebo poloprůhledný, nikoli skleněně průhledný.

Tvrdost

Larimar má tvrdost 4,5 až 5 na Mohsově stupnici tvrdosti. To znamená, že je relativně měkký ve srovnání s jinými drahokamy, jako je například křemen (tvrdost 7). Pokud máte podezření, že kámen je příliš tvrdý nebo příliš měkký, může to být indikátor falzifikátu.

Tipy:
  • Opatrně zkuste poškrábat kámen nožem nebo jiným ostrým předmětem. Pravý larimar by měl vykazovat určitou odolnost, ale neměl by být příliš tvrdý.

Původ

Pravý larimar pochází výhradně z Dominikánské republiky. Pokud vám prodejce nemůže poskytnout informace o původu kamene, buďte opatrní. Seriózní prodejci by měli být schopni doložit původ larimaru a poskytnout certifikát pravosti.

Tipy:
  • Zeptejte se na původ kamene a požadujte certifikát pravosti.
  • Nakupujte pouze od důvěryhodných prodejců a obchodů.

Cena

Larimar je vzácný a drahý kámen. Pokud najdete larimar za výrazně nízkou cenu, je pravděpodobné, že se jedná o falzifikát. Skutečná hodnota larimaru závisí na jeho kvalitě, velikosti a intenzitě barvy.

Tipy:
  • Buďte skeptičtí vůči neobvykle nízkým cenám.
  • Zjistěte si běžné ceny larimaru před nákupem, abyste měli představu o jeho hodnotě.

Chemické složení

Pravý larimar je odrůda pektolitu, který obsahuje hydroxylkřemičitan sodno-vápenatý. Pro ověření pravosti larimaru lze použít chemické testy, které však obvykle provádějí odborníci v laboratořích.