Jak poznám ametyst?

Barva – Ametystu:
Ametyst je známý svou typickou fialovou barvou, která se může pohybovat od světle fialové až po tmavě purpurovou. Barva může být někdy nerovnoměrná nebo mít pruhy různých odstínů. V některých vzácných případech může ametyst mít nádechy červené, růžové nebo modré.

Průhlednost – Ametystu:
Ametyst je obvykle průsvitný až průhledný. Vysoce kvalitní ametysty jsou bez vnitřních nečistot a mají čistý vzhled, zatímco méně kvalitní kusy mohou být zakalené nebo mít inkluze (vnitřní vady).

Krystalová struktura – Ametystu:
Ametyst patří do skupiny křemenů, které mají šestibokou krystalovou strukturu. Často se nachází v geodách nebo jako část drúzových krystalových skupin, kde je možné vidět jednotlivé špičaté krystaly vyrůstající z jednoho bodu.

Tvrdost – Ametystu:
Ametyst má tvrdost na Mohsově stupnici tvrdosti 7, což znamená, že je dost tvrdý na to, aby poškrábal sklo, ale může být poškrábán tvrdšími minerály, jako je diamant.

Lesk – Ametystu:
Ametyst má skelný (vitreózní) lesk, což znamená, že na povrchu vytváří odraz světla podobný sklu.

Specifická gravitace – Ametystu:
Ametyst má střední specifickou gravitaci (hustotu), která se pohybuje mezi hodnotami 2,65 a 2,91. Přestože to není snadno měřitelné běžnými prostředky, je to indikátor, pokud máte přístup k vážení a měření objemu.

Umístění – Ametystu:
Přírodní ametyst lze často nalézt v geodách, zejména v Brazílii, Uruguayi a Zambii. Ametystové drúzy mohou být typickým znakem minerálu.

Cena a kvalita – Ametystu:
Kvalita ametystu se odvíjí od jeho čistoty, barvy a velikosti. Čím sytější a jednotnější je barva, tím vyšší hodnotu má kámen.

Test fluorescence – Ametystu:
Některé ametysty mohou mít mírnou fluorescenci pod ultrafialovým světlem, což může pomoci při identifikaci v porovnání s jinými fialovými kameny.

Zkoumání ametystu může zahrnovat i použití lupy nebo mikroskopu, kdy se zkoumají vnitřní inkluze a textury typické pro přírodní ametysty.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: