Cena Ametystu: Vše, co potřebujete vědět

Ametyst patří mezi nejoblíbenější drahokamy a jeho cena se může výrazně lišit v závislosti na několika faktorech. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty, které ovlivňují cenu ametystu, a jak můžete tento drahokam co nejlépe zakoupit.

Co ovlivňuje cenu ametystu?

  1. Kvalita a čistota: Kvalita ametystu je klíčovým faktorem, který určuje jeho cenu. Čím je kámen čistší a bez viditelných inkluzí (nečistot), tím vyšší bude jeho hodnota. Vysoce kvalitní ametysty mají sytou fialovou barvu a jsou bez vnitřních nedokonalostí.

  2. Barva: Ametyst může mít různé odstíny fialové, od světlejších tónů po tmavší a intenzivnější odstíny. Cena se zvyšuje s intenzitou barvy. Nejvyhledávanější a nejdražší jsou ametysty s hlubokou, tmavě fialovou barvou, někdy označované jako „sibiřský ametyst“.

  3. Velikost: Cena ametystu roste také s jeho velikostí. Větší kameny s vysokou kvalitou jsou vzácnější, a proto dražší. Ametyst s vyšší karátovou hmotností může mít i dvojnásobnou cenu oproti menším kamenům stejné kvality.

  4. Brus: Kvalitní brus může významně zvýšit hodnotu ametystu. Dobře vybroušený kámen lépe odráží světlo, což zvýrazňuje jeho barvu a lesk. Nevhodně vybroušené kameny mohou ztratit na hodnotě kvůli nedostatečné jasnosti a estetice.

  5. Původ: Některé lokality, kde se ametyst těží, jsou považovány za prestižnější. Například ametysty z Brazílie, Uruguaye nebo Sibiře jsou často považovány za nejkvalitnější a mají vyšší hodnotu.

Průměrná cena ametystu

Cena ametystu se může pohybovat od několika desítek korun za menší kameny nižší kvality, až po tisíce korun za větší a kvalitní kusy. Průměrně se cena za kg kvalitního ametystu pohybuje mezi 1000 a 2000 Kč v závislosti na výše uvedených faktorech. Luxusní kousky nebo raritní ametysty mohou dosahovat mnohem vyšších cen.

Jak vybrat ametyst?

Pokud hledáte ametyst, zaměřte se především na kvalitu a barvu. Vždy je dobré konzultovat nákup s odborníkem nebo si kámen nechat certifikovat, aby byla zaručena jeho autenticita a hodnota. Ametyst může být skvělou investicí do budoucna, zejména pokud najdete vzácné a výjimečné kousky.


Nejčastější dotazy a odpovědi na cenu ametystu

1. Jaká je cena ametystu za gram?
Cena ametystu za kg se pohybuje v rozmezí 1000 až 2000 Kč, v závislosti na kvalitě, barvě a čistotě kamene.

2. Co ovlivňuje cenu ametystu?
Cena ametystu je ovlivněna především kvalitou, barvou, velikostí, brusem a původem. Nejvyšší ceny dosahují ametysty s tmavě fialovou barvou, čistotou bez inkluzí a dokonalým brusem.

3. Jak poznat kvalitní ametyst?
Kvalitní ametyst má intenzivní a sytou fialovou barvu, je bez viditelných inkluzí a má dobrý brus, který zvyšuje jeho lesk a jas.

4. Je ametyst vhodný jako investice?
Ano, kvalitní ametyst může být skvělou investicí. Zvláště vzácné kusy, například ametysty z prestižních lokalit nebo s výjimečnou barvou, mohou mít vysokou hodnotu a cenu časem navyšovat.

5. Kde koupit autentický ametyst?
Doporučuje se nakupovat ametyst u certifikovaných prodejců nebo specializovaných obchodů s minerály. Certifikace a záruka autenticity jsou klíčové pro zajištění kvality a pravosti kamene.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: