Částečné zatmění Měsíce a superúplněk: Nepropásněte fascinující podívanou v noci ze 17. na 18. září 2024

V noci ze 17. na 18. září 2024 se na noční obloze odehraje jeden z nejpůsobivějších astronomických úkazů – částečné zatmění Měsíce, které bude doprovázeno tzv. superúplňkem. Tato kombinace dvou neobvyklých jevů nabízí neopakovatelnou příležitost pro milovníky astronomie i běžné pozorovatele noční oblohy. Tento úkaz je mimořádný nejen svou krásou, ale také astronomickou vzácností. Navíc v období úplňku a zatmění Měsíce mnozí věří, že energie drahých kamenů nabývá na síle, což tento jev činí ještě výjimečnějším. V tomto článku si podrobně přiblížíme, co můžete očekávat, jak tento fenomén pozorovat, a proč byste si jej rozhodně neměli nechat ujít.

Co je to částečné zatmění Měsíce?

Zatmění Měsíce – stručná definice

Zatmění Měsíce nastává, když se Země dostane mezi Slunce a Měsíc, čímž blokuje sluneční světlo a vytváří stín na měsíčním povrchu. Zatmění Měsíce může být úplné, kdy je Měsíc zcela zakryt zemským stínem, nebo částečné, kdy je zakryt pouze zčásti. V případě částečného zatmění, které nás čeká v září, bude část Měsíce ponořena do zemského stínu, zatímco zbytek zůstane viditelný.

 

 

Jak bude vypadat částečné zatmění 17.–18. září 2024

V noci ze 17. na 18. září se Měsíc dostane do částečného zatmění, kdy přibližně 30 % jeho povrchu bude zakryto temným stínem Země. Tento jev začne krátce po půlnoci a bude viditelný v průběhu celé noci. Maximální fáze zatmění v České republice nastane kolem 2:45 ráno středoevropského času (SELČ). Celý úkaz bude trvat přibližně 3 hodiny, tedy od začátku až po konec. Vzhledem k tomu, že se jedná o částečné zatmění, bude Měsíc stále zářit na obloze, i když jeho část bude vypadat temněji než obvykle.

Co je to superúplněk a proč je důležitý?

Superúplněk – co znamená tento pojem?

Superúplněk nastává, když je Měsíc v úplňku a zároveň dosáhne bodu své největší přiblíženosti k Zemi, což se nazývá perigeum. Při této pozici se Měsíc nachází přibližně 356 000 kilometrů od Země, což je výrazně blíže, než kdyby byl v apogeu, tedy ve svém nejvzdálenějším bodě na oběžné dráze.

Jaký je vizuální rozdíl mezi normálním úplňkem a superúplňkem?

Měsíc se během superúplňku jeví na obloze až o 14 % větší a o 30 % jasnější než při běžném úplňku. Tento efekt je pozoruhodný zejména při pohledu na horizont, kdy Měsíc vystupuje nad obzor a působí skutečně majestátně. Přestože je rozdíl v měsíčním průměru zrakem sotva patrný, větší jas a optická iluze způsobená atmosférou vytvářejí fascinující a nezapomenutelný zážitek.

Proč je tento jev jedinečný?

Dvojitý astronomický úkaz: zatmění a superúplněk

Ačkoli ani částečné zatmění Měsíce, ani superúplněk nejsou samy o sobě extrémně vzácné, jejich kombinace je ojedinělá a rozhodně stojí za pozornost. Během částečného zatmění bude Měsíc v maximální blízkosti k Zemi, což znamená, že jeho ztemnělá část bude ještě nápadnější, zatímco jasnější část bude zářit více, než je běžné.

Tento úkaz nabízí perfektní příležitost pro amatérské fotografy, astronomy i všechny, kteří mají rádi magickou atmosféru noční oblohy. Sledování superúplňku během zatmění je vzácná příležitost, jak vidět náš přirozený satelit ve zcela jiné perspektivě.

 

Jak a kde pozorovat částečné zatmění Měsíce a superúplněk?

Nejlepší podmínky pro pozorování

K pozorování tohoto úkazu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Stačí vám jasná obloha a výhled na Měsíc. Zatmění bude viditelné z většiny oblastí Evropy, Afriky, Asie a Austrálie, včetně České republiky. Pokud máte dalekohled nebo dalekozraký objektiv, můžete si úkaz užít ve větším detailu, ale i pouhým okem bude pohled na oblohu nezapomenutelný.

Tipy pro sledování

  • Vyhledejte místo s minimálním světelným znečištěním. Městské osvětlení může ztlumit zář Měsíce a snížit viditelnost zatmění.
  • Pozorujte Měsíc, když se zvedá nad obzor. První hodiny po západu Slunce jsou často nejlepší pro pozorování úplňků, jelikož Měsíc se zdá větší, což je způsobeno optickou iluzí.
  • Připravte si fotoaparát nebo dalekohled. Zatmění Měsíce, zejména v kombinaci se superúplňkem, je skvělou příležitostí k fotografování. Nastavení delší expozice vám umožní zachytit jemné detaily na měsíčním povrchu.

Energie a moc drahých kamenů během úplňku a zatmění Měsíce

Magické působení Měsíce na drahé kameny

Měsíc od nepaměti symbolizuje ženskou energii, intuici a cykly. Podle tradičních esoterických nauk se věří, že během úplňku, a obzvlášť během superúplňku, se moc drahých kamenů a krystalů zesiluje. Někteří lidé věří, že během této fáze Měsíce dochází k nabití kamenů měsíční energií, což posiluje jejich léčivé a energetické vlastnosti.

Jaké kameny jsou nejvíce ovlivněny měsíční energií?

  • Měsíční kámen: Tento kámen je přímo spojen s energií Měsíce a je známý svou schopností podporovat intuici, ženskou sílu a emocionální rovnováhu. Během úplňku, zejména superúplňku, se jeho účinky považují za nejsilnější.
  • Selenit: Tento kámen je známý svou schopností očišťovat energii a přinášet mír. Během úplňku se často používá k duchovní očistě a zesílení mentální jasnosti.
  • Ametyst: Ametyst je kámen spojený s klidem, meditací a duchovním probuzením. Během úplňku může jeho energie pomoci posílit meditace a duchovní rituály.
  • Černý turmalín: Tento ochranný kámen se během úplňku používá k ochraně před negativními energiemi a psychickým útokům. Často se nabíjí při měsíčním světle, aby posílil své obranné schopnosti.

Jak využít měsíční energii k očištění a nabití kamenů?

Během úplňku, zejména během superúplňku, je ideální doba k očištění a nabití drahých kamenů. Mnoho lidí věří, že položení kamenů na místo, kde na ně může dopadat měsíční světlo, umožňuje krystalům absorvovat měsíční energii. Tento proces může zesílit jejich energetické vlastnosti a obnovit jejich sílu.

  • Krok 1: Položte své kameny venku nebo na okenní parapet, kde na ně může dopadat měsíční světlo.
  • Krok 2: Nechte je tam po celou noc. Nejlépe začněte již během východu Měsíce.
  • Krok 3: Během rána je seberte a uložte. Kameny budou očištěné a nabité pozitivní energií.

Proč byste si tento úkaz neměli nechat ujít?

Astronomické úkazy, jako je částečné zatmění Měsíce během superúplňku, jsou úžasnou připomínkou vesmírných sil a cyklů, které ovlivňují náš každodenní život. Tento konkrétní jev nabízí jedinečnou vizuální podívanou, kterou lze sledovat bez potřeby drahé techniky. Měsíc je symbolem romantiky, mystiky a cyklů přírody, a když je navíc v takové výjimečné fázi, nabízí příležitost na okamžiky zamyšlení a úžasu nad naší planetou a vesmírem kolem nás.

Zatmění Měsíce a superúplněk v září 2024 je navíc skvělou příležitostí strávit noc pod hvězdami s rodinou nebo přáteli. Spojení přírodního divadla s večerem plným zážitků vytváří nezapomenutelný moment, který si budete dlouho pamatovat.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: